De meest vergeten vraag bij het doseren van masterbatch of additieven is: wat bedoelen we met doseren? Om het wat specifieker te maken: wat betekent 2% doseren? Betekent dit 2% van component A en 98% van component B? Wat gebeurt er als we een derde component krijgen?
De vraag ziet er misschien een beetje voor de hand liggend uit, maar wanneer we dingen ingewikkelder gaan maken door een derde component toe te voegen of misschien zelfs maalgoed uit tops en tails, aanspuitingen en zijstroken opnieuw te gebruiken, wordt het steeds interessanter waarom je een grondig begrip van doseren zou moeten hebben. Om met een anticlimax te beginnen: er is geen goed of fout. Beide methoden, die we zullen uitwerken, kunnen worden gebruikt, maar er moet een duidelijke gemeenschappelijke gedachte zijn over wat te gebruiken. Waarschuwing, het volgende bevat een berekening die u misschien niet leuk vindt.
Percentagemethode
Met de procentuele modus bedoelen we dat alle componenten samen 100% moeten zijn. Het totale bedrag mag niet hoger zijn dan 100%. Als voorbeeld het volgende recept:
Naturel: | 96% |
Additief: | 2% |
Masterbatch: | 2% |
Bij een batchgewicht van 500 gram worden nu de volgende hoeveelheden gedoseerd:
Naturel: | 480 gram |
Additve: | 10 gram |
Masterbatch: | 10 gram |
Na een paar uur productie moet het recept worden gewijzigd. We kunnen 20% maalgoed toevoegen dat afkomstig is van aanspuitingen, tops en tails of zijstroken. Hoe moet het recept er dan uitzien? In de meeste bedrijven zal het zo gaan:
Naturel: | 96% – 20% = 76% |
Additief: | 2% |
Masterbatch: | 2% |
Maalgoed: | 20% |
Wederom bij een batch van 500 gram worden de volgende hoeveelheden gedoseerd:
Naturel: | 380 gram |
Additief: | 10 gram |
Masterbatch: | 10 gram |
Maaltijd: | 100 gram |
In deze situatie is er veel meer additief en masterbatch in relatie tot naturel dan in het eerste recept en waarschijnlijk kan er een enorme besparing op masterbatch en additieven worden gemaakt. Uiteraard kunnen de juiste waarden worden berekend op het moment suprême naast de spuitgietmachine, blaasvormmachine of extruder wordt dit meestal zonder meer bijgesteld. Het belang van de meest vergeten vraag wordt hiermee onderstreept. Maar hoe kan het dan ook?
Standaardmethode
Met deze methode worden verschillende soorten materialen anders behandeld. Maalgoed wordt uitgedrukt in percentage van het batchgewicht. De naturel wordt uitgedrukt in delen gerelateerd aan mogelijke andere naturels en toevoegingen en masterbatches worden uitgedrukt als percentage van alle naturels.
Als we naar hetzelfde recept kijken, maar vertaald in de standaardmodus, ziet het er als volgt uit:
Naturel: 1
naturels + additief = 100%, naturels + (0,02 + 0,02 * naturels) = 100%. Naturels 100 / 1,04 = 96,1538%
Additief: 2% = 2% tot 96,1538 = 1,923%
Masterbatch: 2% = 2% tot 96,1538 = 1,923%
Bij een batch van 500 gram worden de volgende hoeveelheden gedoseerd:
Naturel: | 480,77 gram |
Additief: | 9.615 gram |
Masterbatch: | 9.615 gram |
Ongelooflijk maar waar, we kunnen weer 20% maalgoed gebruiken dat afkomstig is van aanspuitingen, tops en tails of zijstroken. De berekening van het nieuwe recept zal echter een beetje anders zijn in vergelijking met de procentuele modus.
Naturel: | 1 |
Additief: | 2% |
Masterbatch: | 2% |
Maalgoed: | 20% |
Wederom met een batchgewicht van 500 gram worden de volgende hoeveelheden gedoseerd:
Maalgoed: 20% van 500 gram = 100 gram.
Naturel: naturels + additief = 80%.
80 / 1,04 = 76.923%
76,923% van 500 gram = 384,6 gram
Additive: 2% van 384,6 gram = 7.692 gram
Masterbatch: 2% van 384,6 gram = 7.692 gram
Als er een maalgoed van 20% wordt toegevoegd, wordt het recept automatisch zo aangepast dat de hoeveelheid additief en masterbatch ten opzichte van de naturel gelijk blijft.
Een dosering van 2% kan dus iets totaal anders betekenen dan bij de eerste ingeving. Het maakt een verschil maar wordt vaak niet besproken. Dus daar heb je het, de meest vergeten vraag is nu een hot topic.